BORSMAGNET Kft.
Tel: (+36 1)262 6828    (+36 30) 9612 103    Fax: (+36 1) 263 3326    e-mail:
Cím: 1107.Budapest, Fertő utca 14.
             H-Cs: 7.30-15.30  P:7.30-13.30

 

AlNi, AlNiCo
(öntött mágnes)

Az első isotrop AlNi mágnesek a 30-as évek elején jelentek meg. Aluminium, Nikkel és vas ötvözetéből állították elő hagyományos öntészeti technológiával. Néhány évvel késöbb már anisotrop öntött mágneseket is készítettek amelyek már Al, Ni,Co, Cu, Fe ötvözetéből áll. A korábban használt hajlított acélmágneseket váltotta fel. Sokkal kedvezőbb mágneses paraméterei miatt jelentős méretcsökkenést tettek lehetővé. Nem volt már szükség a klasszikus patkó alakra, hiszen már sokkal a rövidebb mágnessel is jobb eredményt is el lehetett érni. (pl. villanyóra fékmágnese, Deprez-műszer…)

Előállítás:

A tiszta alapanyagokat megfelelő arányban előírt technológiai sorrendben osszeolvasztják és a kívánt mágnes alakjának megfelelő hélyformába öntik, ahol a folyékony fémkeverék megszilárdul. A megfelelő mágneses paraméterek hőkezeléssel érhetők el. 910°C –on edzik majd mágnestérben, adott sebességgel hűtik le. Így kialakul a kívánt irányítottság, a mágneses anizotropia.

Készülhet AlNiCo mágnes szintereléssel is, ahol a finom poralakú alapanyagokból préseléssel állítják elő a kívánt alakot, amit aztán védőgázas kemencében szinterelnek, végül hőkezelnek. A szintermágnesek jelentős szerszámozási költségei és technológiai igénye miatt áruk magasabb, mint az öntött mágneseké. Csak nagy szériák esetén gazdaságos.

Mágneses jellemzők:

Mágneses tulajdonságát a magas remanens indukció és viszonylag kis koercitív erő szabja meg. A mágneskör tervezésnél ezt mindig szem elött kell tartani. Előnyeit a hosszú rudaknál (3-4< L/D aránynál) ill. szűk légrésű mágnesköröknél lehet kihasználni. Egyes esetekben a felmágnesezés a mágneskör összeszerelése után történik (mágnesasztal, kuplung, hangszóró..)

Az szakirodalom szerint stabilitására jellemző, hogy 15 év alatt kb 5%-ot csökken a mágnesezettsége, amit újramágnesezéssel vissza lehet állítani. Azoknál az alkalmazásoknál, ahol még ilyen mértékű változás sem megengedett, ott „mesterséges öregítéssel” kell beállítani a stabil állapotot. (árammérő óra, járműipari felhasználás..)

Külső ellenterekkel szemben az ellenállóképessége kicsi.

Az összes létező mágnesfajtával összehasonlítva messze a legjobb a hőmérséklettűrő képessége. Megengedett maximális környezeti hőmérséklet 550°C.

Mechanikai jellemzők:

Az öntött mágnesek természetes tulajdonsága a nagy keménység, a porozitás és a rideg kristályos szerkezet ezért megmunkálni köszörüléssel szokták. Az 50% körüli vastartalom miatt a korrozióra való hajlam a vaséhoz hasonló. Nem igényel külön galvanikus bevonatot.

Alkalmazási terület:

Hangszóró, motor, jeladó, mágnesasztal, kuplung