BORSMAGNET Kft.
Tel: (+36 1)262 6828    (+36 30) 9612 103    Fax: (+36 1) 263 3326    e-mail:
Cím: 1107.Budapest, Fertő utca 14.
             H-Cs: 7.30-15.30  P:7.30-13.30

 

Szamárium-kobalt
(ritkaföldfém mágnes)

A 60-as évek elején jelent meg a szamárium-kobalt mágnesek első generációja, melyet az SmCo5 képlettel jelölnek. Hagyományos mágnesötvözők (vas, kobalt) mellett ritkaföldfémet, szamáriumot is tartalmaz. A korábbi mágnes anyagokkal összehasonlítva sokkal kedvezőbb paraméterekkel rendelkeznek. A második generációt jelentő Sm2Co17 mágnesekre a még nagyobb koercitív erő és (BxH)max érték a jellemző. Kiváló mágneses tulajdonságaik ellenére a viszonylag magas áruk korlátozza széleskörű felhasználásukat.

Előállítás :

Elöször elkészítik a kívánt összetételű előötvözetet, amelyből őrléssel finom port állítanak elő. Ebből mágnestérben történő préseléssel készül az anisotrop mágnes, vagy isostatikus préseléssel az isotróp mágnes. Sok estben elöszőr nagyobb hasábokat préselnek és késöbb ezekből gyémántszemcsés tárcsákkal vágják ki a kisebb méretű hasábokat.

A préselt darabokat magas hőfokon szinterelik majd köszörülik, vágják méretre.

Mágneses jellemzők :

Az isotrop mágnesek bármilyen irányba mágnesezhetőek és közel azonos mágneses jellemzőket mutatnak a különböző irányokban.

Az anisotrop mágnesek préselése erős mágneses térben történik, ezért van egy kitüntett, un. könnyű mágnesezési irány. Ebben az irányban sokkal kevezőbb jellemzői vannak, mint többi irányban.

Szamárium-kobalt mágnesek a korábbi mágnes anyagoknál nagyobb koecitív erővel rendelkeznek, ami a kűlső-, gyöngítő terekkel szemben ellenálóvá teszi és biztosítja hosszú idejű stabilitást.

Remanens indukciója alig kisebb mint az AlNiCo-nak, de több mint duplája a ferritének.

Maximális BxH szorzata 5-6- szor nagyobb mint a korábbi mágnes anyagoknak.

Megengedett maximális környezeti hőmérséklet 250°C.

Mechanikai jellemzők:

Nagyon kemények, ezért köszörülni is csak gyémántszerszámmal lehetséges. Keménységüknek köszönhetően a legtörékenyebb mágnesek.

Normál körülmények között nem korrodálnak, ezért külön galvanikus védelmet nem igényelnek.

Alkalmazási terület:

Mikromotor, autóipari érzékelők, jeladók